2012. április 21., szombat


A Föld szférái


A Föld szférái, azaz a Föld magja, illetve a légkör és a világűr határa között lévő tér felosztása sávokra egy képzeletbeli vonal mentén.


A Föld gömbhéjait két nagy csoportra – külső és belső szférákra – osztjuk aszerint, hogy mozgásaikat döntően a napsugárzás vagy a Föld belső melege okozza-e. A szomszédos szférák anyagi összetétele többnyire jelentősen különbözik.


A geofizikusok úgy vélik, hogy a Föld belső szerkezete már bolygónk életének korai szakaszában kialakult, de azt pontosabban megismerni csak a XX. században kezdtük. A nehézségi erő, a földmágnesesség és a földrengéshullámok vizsgálata jelentősen bővítette ismereteinket. Ezekből tudjuk, hogy a Föld jó közelítéssel gömbhéjas felépítésű. Ezek a héjak az ún. geoszférák – a név a görög gea (föld), és szféra (burok) szavakból származik.


Belső Szférák




1. Litoszféra a földkéreg és a földköpeny vele együtt mozgó, felső részének összefoglaló neve. Alsó határa kb. 100–150 km mélyen van.


földkéreg a legkülső, szilárd halmazállapotú gömbhéj, bolygónk tömegének mindössze 1%-a.
A szárazföldek alatt 30–70 km vastag – felül gránitos, alatta bazaltos. Az óceánok alatt csak 5–8 km-es bazaltréteg van.


A köpenyt felső köpenyre, asztenoszférára (410 km-ig) átmeneti zónára (670–680 km-ig) és alsó köpenyre osztjuk. Alsó határa kb. 2891 km mélyen van. Lefelé haladva fémtartalma növekszik, és a felső részén szilikátokban gazdag.


A földmagot időnként vas-nikkel, avagy NiFe-magnak is nevezik, mivel a jelenlegi elképzelések szerint főleg a vas és a nikkel szulfidjaiból áll. Két gömbhéja a:
külső mag, ami folyékony halmazállapotúnak tekinthető. Vastagsága 1800 km, és felül a Gutenberg-felület határolja. 
Ezenkívül van még a:
belső mag, ami szilárd. Felső határa a Lehmann-felület, és maga a mag 4700–5100 km mélyen húzódik.


http://asztivaniskola.lapunk.hu/tarhely/asztivaniskola/dokumentumok/a_fold_belso_szerkezete_1.pdf

Külső szférák 


Magnetoszféra (Földi mágneses mező)
Atmoszféra
- Exoszféra
- Termoszféra
- Mezoszféra
- Sztratoszféra
- Troposzféra
Hidroszféra
Bioszféra

Atmoszféra
Exoszféra - 800 km



Termoszféra - 690 km
















Sarki fény - Aurora borealis




Mezoszféra - 80 km




Sztratoszféra - 50 km





Troposzféra - 17 km 










by wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése