2012. április 24., kedd


The Hitchhiker's Guide to the Galaxy




Hogyan keletkezett az élet...?

"Egy számítógép riadtan csörgött magában, amint érzékelte, hogy az egyik zsilip minden látható ok nélkül kinyílik és becsukódik.
Nem is történhetett volna okkal - az Ok aznap házon kívül vacsorázott. A Galaxis kilyukadt. A lyuk szélessége a másodperc elenyészõ töredéke, hosszúsága a centiméter elenyészõ töredéke volt, s egyik végétõl a másikig jó pár millió fényév volt a távolság.
Amikor bezárult, hatalmas halom papírkalap és ünnepi léggömb hullott ki belõle, és szóródott szét a világmindenségben. Egyméteres piackutatók hétfõnyi csapata is kihullott belõle, és mind meghaltak, részben oxigénhiánytól, részben a meglepetéstõl.
Kétsz​ázharminckilencezer puhára sütött tükörtojás is kihullott belõle, és a Pansel-rendszerhez tartozó Poghril bolygó éhínség sújtotta területein materializálódott hatalmas, kocsonyásan rezgõ kupac formájában.
Poghril teljes népessége éhen pusztult, kivéve azt a túlélõt, aki néhány héttel késõbb koleszterinmérgezésben halt meg.
A lyuklét idõtartamparánya a lehetõ legvalószínűtlenebb módon verõdött oda-vissza a térben. Közben súlyosan roncsolt egy véletlenszerûen összeverõdött atomcsoportocskát, mely a múlt mély sötétjében sodródott az ûr steril ürességén át. A roncsolás következtében az atomok a lehetõ legszokatlanabbul valószínûtlen módon kapcsolódtak össze. A létrejött egységek egykettõre megtanulták, hogyan másolják le önmagukat (éppen ez volt bennük oly rendkívüli), és súlyos bajok okozóivá váltak minden bolygón, ahová elsodródtak. Így keletkezett az élet a világegyetemben.
Az Események öt vad Örvénye kavargóan viharzott át az ésszerûtlenségen, és felböfögött egy járdát."

by Douglas Adams



"A valódi mindenség émelyítően elhajlott alóluk. Számos utánzat szállongott a nyomában, sorjában, mint a hegyi kecskék. Az idő kivirágzott, az anyag összezsugorodott. A legmagasabb prímszám halkan kifejlődött az egyik zugban, és mindörökre elrejtőzött."

"- Azt hiszed, hogy ez itt Southend?
- Hát persze.
- Én is.
- Akkor mindketten megbolondultunk.
- Szép napunk van hozzá - közölte egy arra járó őrült."

"- Mit akarnak azzal mondani, hogy sose voltak az Alfa Centaurin? Az isten szerelmére, emberiség, hiszen csak négy fényévre van! Sajnálom, de ha magukat ennyire sem érdeklik a helyi ügyek, az igazán a maguk baja!
Megsemmisítő sugárzást bekapcsolni!"

"Mi a fenét csinálsz te itt?
- Amit te. Stoppoltam. Mi mást tehettem volna a matematikai és asztrofizikai doktorátusaimmal? Vagy ez, vagy a hétfôi sorbanállás a munkanélküli-segélyért."​
"- Végtelen mínusz egy - lelkendezett a komputer. - A Valószínűtlenségi összeg ezzel teljes."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése